Galleriet

I ett virrvarr av korsande gator i SoFo (South of Folkungagatan) på Södermalm ligger Galleri Darling som spindeln mitt i nätet, på Södermannagatan 28. Den enda gågatan i området mellan Skåne- och Bondegatan. Galleriet ligger i ett kulturhus som bevarats from 1800-talets mitt och är granne med ett rött trähus från 1700-talet. De gamla två husen delar en underbar innergård med kullerstenar och ett vackert vårdträd, en hägg, som blommar vit i maj.

Galleri Darling

Galleriet är med i SoFo Företagarförening som kom till år 2006. Ett nittiotal intressanta små butiker, restauranger och gallerier är medlemmar och är utbredda över detta nät som sträcker sig från Götgatan till Folkungagatan över östra Södermalm.

SoFo

Galleri Darling har funnits sedan 1995 och börjar således närma sig en ålder av 20 år! Under denna tid har c:a 300 konstnärer ställt ut på galleriet.

Konstnär Lena Derning driver galleriet. Lena har målat för professor Georg Suttner i mer eller mindre 40 år. Georg Suttner startade Gerlesborgsskolan tillsammans med Arne Isacsson i Bohuslän för ungefär 70 år sedan. Georg målade för Fernand Léger i Paris på 1950-talet. Lena Derning målar i sin ateljé som ligger i direkt anslutning till den 20 kvm stora utställningslokalen, läs mer om Lena här.

På sikt kommer galleriet att till viss del ändra inriktning. Lena Derning har tillsammans med professor Georg Suttner registrerat ett företag som heter Sällskapet SoFo Södermalmsakademien. Tanken är att gästföreläsare skall hålla föredrag om intressanta personer, konstnärer, författare och musiker. Musiker som dessutom kommer att uppträda live.

Sommaren 2013 genomgick Galleri Darling en fullständig och upplyftande renovering. Allt från dess vackra trägolv till nymålade väggar - allt känns nytt och fräscht!

Skylt

 


 

Nedan ses en fin gammal svartvit bild av byggnaden som inrymmer Galleri Darling. Byggnaden heter BONDEN STÖRRE 45 (f.d. Bonden större 13, 23, 24), Södermannagatan 28, 30, 32, Skånegatan 69.

Huset uppfördes 1853 av murgesällen Carl Johan Sandgren. Byggandet finansierades genom ett så kallat fattigbyggnadslån. Fastighetens norra del (f.d. 13) förvärvades av staden 1939, den resterande delen 1978.

Senast ombyggd: 1983
Kulturhistorisk klassificering: Blå

Bonden större 45